Het koor

Toonkunst Zutphen en omstreken is een gemengde koorvereniging, opgericht in 1874 onder de paraplu van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Toonkunst. Het koor telt momenteel ongeveer 80 leden en is daardoor in staat grote werken uit te voeren zoals: Matthäus Passion van Bach, het Requiem van Mozart maar ook werken van onder meer Händel, Puccini, Fauré en Mendelssohn.

marc-buijs.jpg

Marc Buijs, dirigent, studeerde piano bij Janine van Mever en koordirectie bij Rob Vermeulen. Tevens volgde hij de Kurt Thomascursus met docenten als Jos van Veldhoven, Eric van Nevel en Daan Admiraal. Jarenlang was Marc zanger in het Oude Muziekkoor van Daniël Reuss. Naast Toonkunstkoor Zutphen is Marc dirigent van het Liefdesliederenkoor Oosterbeek en van Vocaal Ensemble Lochem, en vormt hij een duo met zanger Hans Scholing met wie hij het programma "Buijs en Scholing brengen de mooiste Nederlandse liedjes" uitvoert naast liederen van onder andere Schumann en Brahms.


foto Roland  

Roland Aalbers, correpetitor, studeerde piano aan het Artez conservatorium, waar hij de diploma’s Docent Musicus, Uitvoerend Musicus en de Aantekening Kamermuziek behaalde. Sinds 2005 is hij als correpetitor verbonden aan Artez Zwolle. Daarnaast begeleidt hij diverse koren bij concerten en repetities. Bij de Edesche Concertzaal werkt hij mee aan de programmering van concerten. Een andere passie is de schilderkunst. In 2016 voltooide hij een opleiding tot beeldend kunstenaar.
“In het verleden heb ik al eens meegewerkt aan concerten met Toonkunstkoor Zutphen, in werken van Rossini, Britten en Brahms. Dat waren altijd mooie optredens, waar de kwaliteit, de goede organisatie en de prettige sfeer me bij zijn gebleven. Daarom was de keuze snel gemaakt om me vanaf 2022 te verbinden aan het koor als vaste begeleider."



Lees hieronder enkele ontboezemingen, geschreven door koorleden en dirigent over hoe leuk het is om te zingen in ons koor:

Meezingen in een groot koor betekent voor mij kennismaken met klassieke werken. Sommige muziekstukken ken je globaal al en denk je makkelijk te kunnen leren. Maar o wee, bij de eerste repetitie wordt duidelijk dat je de sopraanpartij kunt mee neuriën, maar ik zing alt!
Ik wilde graag weer in een koor zingen na mijn verhuizing richting Zutphen en dat je voor dit koor een stemtest moet afleggen, getuigt alleen maar van de kwaliteit van het koor. De altpartij heeft meestal een ondersteunende functie in de muziek en vraagt flink wat oefening om onder de knie te krijgen. Maar dat geldt eigenlijk voor alle partijen. Met de oefenmuziek, die voor leden beschikbaar wordt gesteld en waarin de verschillende koorstemmen apart zijn opgenomen, lukt het me goed om de melodie correct te pakken te krijgen. Maar dan ben je er nog niet. Tijdens de repetitie geeft onze dirigent met verve uitleg over de wijze waarop hij wil dat wij de muziek voordragen. Er is zowel aandacht voor de betekenis van de tekst als de vorm van de muziek. Ook krijgen we achterliggende informatie over de componist, roddels uit diens tijd….. Dat geeft het zingen een meerwaarde. Voor iedere uitvoering - voor ons koor geldt dat we meestal één uitvoering hebben van het ingestudeerde muziekstuk - wordt een extra oefenochtend georganiseerd, waar de puntjes op de i worden gezet door repetitor en dirigent. En soms krijgen we een enthousiasmerende workshop op de koop toe. En natuurlijk is er dan nog een generale waarbij we met orkest en solist(en) het hele stuk doornemen. Voor zowel onbekende als bekende muziek geldt voor mij dat de intensieve kennismaking ermee tot nu toe altijd een positieve indruk heeft achtergelaten. En zelfs als je iets na een hele poos opnieuw mag gaan uitvoeren dan is er nog veel bij te leren.

Ik heb eens gelezen dat mensen die actief in een koor zingen een hogere levensverwachting hebben. Wat houdt je nog tegen om eens te komen meezingen?            

Esther, alt


Waarom ik bij Toonkunst zing

Het begon jaren geleden toen ik, na de stemtest te hebben gedaan en alle repetities, als project lid mee mocht doen met het concert de Mattheus Passion van Bach. De ‘Buitensocieteit’ van de Hanzehof, het orkest, de solisten en de reactie van het publiek. Een ware belevenis! Dit beviel zo goed dat ik lid ben geworden van Toonkunst bij de groep sopranen. Dit grote koor heeft als voordeel dat er grote oratorium werken kunnen worden uitgevoerd. Onder begeleiding van onze bevlogen dirigent heb ik meegedaan aan werken van Bach, Brahms, Mozart, Haydn, Karl Jenkins, Händel, en Britten.De voorbereidende repetities voor de concerten zijn, naast hard oefenen, een wekelijks feestje. Na de stemoefeningen en het inzingen, ‘pakt en herneemt’ de dirigent de verschillende stukken aan. Dit betekent goed naar elkaar luisteren, klankvorming, balans, accenten, uitspraak en verdieping van de muziek zoals de componist het heeft bedoeld. Dit geeft de dirigent ons mee: humor, muziekgeschiedenis, coloraturen, zwevend, hemels, melodieus en met expressie. Met deze aanwijzingen en de muziek in mijn lijf ga ik aan de slag zodat het tijdens het concert kan weerklinken! Het wordt weer een prachtige uitvoering! Wat geeft muziek-beleven mij toch veel, daar word ik blij van.

Els, sopraan


Ervaringen als koorlid bas bij Toonkunst Zutphen:

Precies tien jaar geleden, in november 2009, kwam ik voor eerst bij Toonkunst Zutphen een repetitie bijwonen om de sfeer te proeven. - Ik wilde eindelijk weer in een koor zingen. Dat had ik tijdens mijn school- en studietijd best intensief gedaan. Daarna viel er, wat het zingen betreft, een gat van bijna 20 jaar. – Het proeven werd lidmaatschap. Ik was zeer enthousiast over het elan en de vakkennis, waarmee de dirigent zo een groot oratoriumkoor in beweging kreeg. In de eerste jaren was dit mijn grootste drijfveer: ik beleefde de repetities vooral als “mijn 4 zanglessen per maand in groepsverband”. Ik begon het zingen als een geweldig expressiemiddel te ervaren en wilde meer: ik nam een aantal jaren privé zangles. Nu zing ik nog steeds met heel veel plezier en ervaar de repetities intussen meer als een op-peil-houden / toepassen van wat ik tijdens mijn privélessen heb geleerd. Terwijl het natuurlijk steeds om het met elkaar instuderen van prachtige - en vaak grote - koorwerken gaat. Naast de geweldige ervaringen van de optredens in de Buitensociëteit Zutphen, zijn er ook nog de extra koordagen met gastdocenten, die voor mij hoogtepunten in het jaar vormen. Naast het zingen heb ik door de jaren heen steeds meer het contact met andere koorleden, en het met elkaar organiseren van projecten, leren waarderen. Het voelt steeds als een nieuw cadeau als ik weer iemand uit de grote groep mensen een beetje beter heb mogen leren kennen.

Detlef, bas.